Avantajele Bitcoin, cea mai cunoscută monedă virtuală

Avantajele bitcoins, cea mai populară criptomonedă din lume, au fost dezbătute și demonstrate de nenumărate ori până acum de către cei mai buni dintre cei buni. Până și bancherii care până mai ieri credeau doar în monedele guvernamentale au recunoscut că bitcoin este una dintre monedele care, deși virtuală, va schimba cu adevărat lumea. Fiind o monedă descentralizată, liberă și disponibilă oricui, în orice colț de lume s-ar afla, bitcoin are o serie de avantaje pe care banii tradiționali nu le pot avea niciodată.

Libertate la plăți

Cu bitcoin poți trimite sau primi bani în orice parte a lumii la orice oră. Nu trebuie să ții cont de granițe, bănci sau servicii fiscale. Ai control total asupra monedei tale virtuale și faci câte plăți vrei cu ea, pentru că nu există nicio autoritate centrală care să controleze rețeaua. Întreaga criptomonedă se bazează pe descentralizare, însemnând că niciun guvern al lumii nu are control asupra acesteia.

Control și securitate

Faptul că bitcoin le permite utilizatorilor să aibă control complet asupra tranzacțiilor face din rețeaua virtuală una sigură, aproape impenetrabilă. Comercianții nu pot să te taxeze pe ascuns sau să îți ia din bani fără să fi notificat. Trebuie să te întrebe de fiecare dată când vor să facă o modificare la plata inițiată.

Plățile în bitcoins pot fi inițiate și finalizate fără ca informațiile personale ale utilizatorului să fie corelate cu tranzacția în sine. Pentru că informațiile confidențiale sunt păstrate într-un loc sigur, ferite de ochii hackerilor sau criminalilor cibernetici, rețeaua te protejează de furt de identitate. De asemenea, monedele virtuale pot fi stocate și encriptate pentru ca să îți poți păstra banii într-un mod sigur.

Taxe foarte mici

Deocamdată, în rețeaua Bitcoin fie nu există taxe de tranzacție, fie acestea sunt foarte mici pentru plata folosind bitcoins. În funcție de tranzacție, utilizatorii pot introduce anumite taxe pentru le procesa mai rapid. Cu cât taxa pe tranzacție este mai mare, cu atât aceasta va avea o prioritate mai mare în rețea și va fi procesată mai repede. Schimbul de bani virtuali ajută comercianții să proceseze tranzacțiile prin convertirea de bitcoins în monede tradiționale. Aceste servicii au de obicei taxe mult mai mici decât cele de la cardurile de credit sau PayPal, de exemplu.

Scapi de birocrație

Oricine, din orice țară, indiferent de vârstă poate accepta să primească un bitcoin în câteva minute. Nu ai nevoie de carte de identitate, pașaport sau să faci dovada adresei tale de reședință, așa cum ești nevoit atunci când primești bani printr-un serviciu bancar tradițional. Tot cei ai de făcut este să-ți descarci pe telefon un portofel, Bitcoin Wallet, iar mai apoi să îți generezi o adresă pentru Bitcoin. Poți să ai câte adrese vrei de acest fel, nu există limită pentru numărul lor și nu vei putea fi urmărit pe niciuna dintre ele.

Care sunt avantajele plății cu bitcoins?

Multe magazine, chiar și din țări mai puțin dezvoltate, acceptă deja plata cu bitcoins. Pe lângă avantajele prezentate mai sus, există și acel avantaj extrem de important al mobilității. În timp ce cardurile de credit sau debit se folosesc de funcția NFC a telefoanelor pentru a te scuti de căutarea după carduri la casele de marcat, la plata cu bitcoins acest lucru se face și mai ușor, prin simpla scanare a unui cod QR pe care comerciantul ți-l prezintă la achiziționarea unui produs.

Odată ce ai scanat acest cod, vei plăti automat contravaloarea în bitcoins a produsului pe care l-ai cumpărat. Cumpărăturile făcute prin bitcoins sunt discrete. Dacă nu îți publici în mod voluntar tranzacțiile, nimeni nu va avea acces la ele. Practic, aceste cumpărături se aseamănă cu cele făcute cu bani cash, pentru că nu vor putea fi reverificate. Adresa Bitcoin generată de utilizator se schimbă cu fiecare nouă achiziție făcută de acesta.