Minerul de bitcoins: cu ce se ocupă, cum este plătit, care este importanța sa în rețeaua bitcoin

Minerul de bitcoins este una dintre cele mai importante persoane din întreaga rețea bitcoin. Pe lângă că este cel care aduce noi bitcoins pe piață, minerul ține totodată rețeaua sigură și are grijă, prin acțiunile pe care le întreprinde zilnic, ca restul utilizatorilor rețelei să fie feriți de infracțiuni cibernetice, dar și să raporteze și să închidă tranzacții care nu ar trebui să aibă loc. Minerul de bitcoins este persoana datorită căreia moneda virtuală a ajuns acolo unde este azi.

Cine este minerul de bitcoins?

Cine poate fi până la urmă un miner de criptomonede? Pe scurt, oricine poate face asta. Orice persoană cu un laptop, calculator sau chiar telefon mobil poate mina după bitcoins din confortul propriei case. Nu ai nevoie decât de o conexiune bună la internet și un calculator cu o configurație mai nouă de anul 2015 și, după ce îți instalezi programele necesare, te poți apuca de minat criptomonede.

Bineînțeles, dacă vrei să transformi mineritul de criptomonede într-o afacere, vei avea nevoie de mult mai multă susținere hardware decât cea pe care o găsești în calculatorul tău. Chiar dacă poți rezolva ecuațiile matematice care îți permit să descoperi bitcoins noi și cu un laptop normal, pentru a te bucura de bitcoins în adevăratul sens al cuvântului, ai nevoie de sisteme complexe de calculatoare cu plăci video puternice și procesoare rapide.

Cu ajutorul acestora, minerul profesionist de bictoins își crează o rețea proprie, prin care poate mina criptomonede în valori monetare importante pe zi sau săptămână. Celebre sunt renumitele mine de bitcoins, săli întregi cu echipament dedicat mineritului de bitcoins care, odată pornite, pot rezolva ecuații matematice extrem de complexe într-un timp foarte scurt, facilitând astfel găsirea de bitcoins mai repede și mai facil.

Aceste mine de bitcoins sunt extrem de costisitoare și greu de întreținut. Odată puse pe picioare, aceste mine îi pot genera minerului venituri substanțiale și constante fără ca acesta să trebuiască să facă altceva decât să supravegheze procesul de minare.

Cum funcționează mineritul de bitcoins

Ții minte noțiunea de nod? Un nod este un computer puternic pe care funcționează non-stop software de bitcoin și care facilitează deci rularea de bitcoins participând în rețeaua integrată și descentralizată a criptomonedei. Oricine poate să își creeze un nod de rețea. Trebuie doar să descarci programul aferent gratuit, să îl instalezi și să lași un anumit port de internet deschis.

Vei consuma destul de multă energie electrică făcând asta, însă și răsplata poate fi pe măsură. Nodurile sunt cele care transmit tranzacțiile bictoins în toată rețeaua. Un nod va trimite informația spre alte noduri pe care le știe, care vor trimite mai departe informația spre alte noduri și tot așa până ce informația ajunge la toată rețeaua.

Unele noduri sunt noduri de minerit. Acest grup de noduri crează noi block-uri de tranzacții pe care le adaugă în blockchain. Cum fac asta? Prin rezolvarea de puzzle-uri matematice complexe care trebuiesc rezolvate în programul de bitcoins și includerea răspunsului în block. De obicei, răspunsul constă într-un număr care, combinat cu datele din block și trecut printr-o funcție hash, produce un rezultat anume. Acest proces este mai complicat decât pare.

Cum rezolvă minerii puzzle-ul?

Cum găsesc minerii de bitcoins acest număr complex? Adevărul este că îl ghicesc. Funcția hash de care vorbeam mai devreme face aproape imposibil de prezis care ar putea fi rezultatul. Astfel, minerii ghicesc acest număr misterios și datele dintr-un anumit block. Nu au de unde să știe care numere se vor potrivi, pentru că două integrale consecutive vor oferi două rezultate extrem de variate.

Prea multă matematică, știm. Ideea este că, primul miner care ajunge la o funcție hash din limitele impuse își poate anunța victoria la restul rețelei. Toți ceilalți mineri se opresc imediat din a calcula numărul aleator și încep să își încerce norocul la celelalte probleme matematice. Ca o răsplată a muncii sale, minerul câștigător primește bitcoins.