Bitcoin Mining: cum are loc mineritul de bitcoins

Bitcoin mining sau mineritul de bitcoin, cea mai cunoscut─â ╚Öi valoroas─â criptomoned─â din lume este un proces intricat din punct de vedere tehnic. Pentru ├«ncep─âtori ├«ns─â, trebuie s─â ╚Öti╚Ťi doar c├óteva reguli de baz─â despre aceast─â activitate. ├Änainte de a intra ├«n problem─â, trebuie s─â ╚Öti╚Ťi c─â da, fiecare dintre noi putem minerii pentru bitcoins. Depinde de puterea calculatorului nostru dac─â vom putea mina cantit─â╚Ťi importante ale monedei virtuale sau nu.

Ce înseamnă bitcoin mining?

Pe scurt, bitcoin mining este procesul de ad─âugare a tranzac╚Ťiilor de bitcoins ├«n registrul public al tranzac╚Ťiilor din blockchain. Acest registru care con╚Ťine tranzac╚Ťii anterioare e cunoscut ca blockchain, fiind un lan╚Ť de block-uri care con╚Ťin tranzac╚Ťii.

Blockchain-ul serve╚Öte ca un loc ├«n care o tranzac╚Ťie este confirmat─â pentru toat─â re╚Ťeaua de utilizatori. Nodurile bitcoin folosesc acest blockchain pentru a distinge ├«ntre tranzac╚Ťiile legitime de bitcoins noi ╚Öi ├«ncerc─ârile unor persoane s─â refoloseasc─â monede care au fost deja cheltuite ├«n alte p─âr╚Ťi.

Cum func╚Ťioneaz─â bitcoin mining?

De unde vin ace╚Öti bitcoins p├ón─â la urm─â? ├Än cazul banilor de h├órtie, guvernele lumii decid c├ónd printeaz─â ╚Öi distribuie bani popula╚Ťiei, folosindu-se de unele reguli interna╚Ťionale privind finan╚Ťele lumii. ├Än cazul bitcoin, acesta nu are o form─â de guvern─âm├ónt central, fiind o moned─â descentralizat─â. Nu exist─â un corp de control asupra cantit─â╚Ťii de bitcoins pe care cineva le poate de╚Ťine.

Minerii de bitcoins se folosesc de programe speciale care, pe scurt, rezolv─â probleme matematice ╚Öi care, ├«n schimbul eforturilor lor, primesc bitcoins ca r─âsplat─â. Aceasta este o metod─â inteligent─â de apari╚Ťie a monedei, ├«n acela╚Öi timp fiind un stimulent direct pentru cei care vor s─â mineze ╚Öi mai multe monede.

Ce ├«nseamn─â proof-of-work (dovada-de-func╚Ťionare)?

Mineritul de bitcoins este o activitate ├«n a╚Öa fel g├óndit─â ├«nc├ót s─â fie folositoare de resurse computa╚Ťionale ╚Öi dificil─â ├«n cazul minerilor serio╚Öi, num─ârul de blockuri noi pe care minerii le g─âsesc ├«n fiecare zi r─âm├ón├ónd constant de-a lungul timpului din aceast─â cauz─â. Acest mod de func╚Ťionare produce o baz─â monetar─â finit─â ╚Öi controlabil─â.

Fiecare block trebuie s─â con╚Ťin─â a╚Öa-numitul proof-of-work (PoW) sau dovada-de-func╚Ťionare pentru a putea vi validat ├«n re╚Ťea. Acest PoW este verificat de alte noduri de bitcoin de fiecare dat─â c├ónd apare un nou block ├«n re╚Ťea. Bitcoin folose╚Öte func╚Ťia PoW pentru a proteja utilizatorii ╚Öi re╚Ťeaua ├«n sine ├«mpotriva cheltuitului dublu, fapt ce face registrul bitcoin unul imuabil.

Cum apar noii bitcoins prin minerit?

Principalul scop al mineritului este s─â permit─â nodurilor de bitcoins s─â ajung─â la un consens sigur ╚Öi echivoc. Mineritul este de asemenea mecanismul prin care se introduc noi bitcoins ├«n sistem. Minerii sunt pl─âti╚Ťi prin taxe de tranzac╚Ťionare, precum ╚Öi printr-un procent din nou-produsele monede virtuale, numite pl─â╚Ťi de block. Acest mod de lucru serve╚Öte la apari╚Ťia de noi monede ├«ntr-un mod descentralizat, precum ╚Öi la motivarea oamenilor la a men╚Ťine securitatea pentru sistem prin minerit.

Cum ajung bitcoinii la mineri?

Mineritul de bitcoins se aseam─ân─â extrem de mult cu o loterie gigant unde, al─âturi de hardware-ul t─âu de ultim─â genera╚Ťie, te lup╚Ťi cu toat─â lumea din re╚Ťea pentru a c├ó╚Ötiga cei mai mul╚Ťi bitcoins. Cu c├ót ai un calculator sau un set de calculatoare mai rapide, care pot s─â rezolve mai multe probleme pe secund─â ╚Öi deci s─â ├«╚Ťi sporeasc─â ╚Öansele s─â c├ó╚Ötigi aceast─â loterie, cu at├ót vei fi mai aproape de a c├ó╚Ötiga primii t─âi bitcoins ├«n re╚Ťea.

Re╚Ťeaua de bitcoins se ajusteaz─â o dat─â la dou─â s─âpt─âm├óni, pentru a men╚Ťine rata de g─âsire a unui block c├ó╚Ötig─âtor la aproximativ 10 minute. ├Än mare, mineritul de bitcoin securizeaz─â tranzac╚Ťiile care sunt ├«nregistrate ├«n registrul public Bitcoin, deci ├«n blockchain. Prin realizarea unei loterii ├«n care electricitatea ╚Öi echipamentul special sunt practic taxa de ├«nscriere, costul de disrupere a re╚Ťelei bitcoin se scaleaz─â ├«n concordan╚Ť─â cu nivelul de putere folosit de to╚Ťi minerii din re╚Ťea.