Portofele de bitcoins: tipuri, avantaje și dezavantaje

Bitcoin, față de majoritatea banilor tradiționali, este o monedă digitală. Astfel, modul în care jonglăm cu această monedă este complet diferit, mai ales când vine vorba de obținerea și păstrarea sa. Pentru că bitcoins nu există din punct de vedere fizic, nu pot fi păstrați chiar oriunde. În schimb, codul privat de acces spre adresa ta de bitcoin este cel care îți permite să faci tranzacții într-un mediu sigur. Combinând codul tău și cel al vânzătorului, de exemplu, îți va permite să faci o tranzacție bitcoin. Pentru toate însă ai nevoie de un portofel.

Portofele bitcoin de hârtie

Un portofel fizic de hârtie pentru bitcoins nu este altceva decât un document care conține adresa publică de acces pe care o poți folosi pentru a primi bitcoins, dar și un cod privat care îți permite să transferi sau să cheltui din bitcoins pe care îi ai la acea adresă. De obicei, aceste documente conțin două coduri QR care, odată scanate, te duc exact spre cele două locații.

Îți poți genera imediat un portofel de hârtie folosind aplicații precum BitAddress sau Bitcoinpaperwallet, care permit utilizatorilor să creeze o adresă Bitcoin complet aleatorie și un cod privat de acces. Acest document poate fi mai apoi printat, unele dintre servicii oferind chiar și hârtie rezistentă la intemperii sau rupere pentru ca acest portofel să poată rămâne cu voi pentru multă vreme în siguranță.

Principalul avantaj al acestui mod de păstrare al bitcoins este că, odată create, codurile de acces nu sunt păstrate nicăieri în mediul digital, astfel că acestea sunt complet imune atacurilor cibernetice, de exemplu, dar și virușilor care nu au cum să se logheze și să fure informații de pe o foaie de hârtie printată.

Mai multe informații despre un portofel de hârtie bitcoin →

Portofele bitcoin mobile

Poate cele mai cunoscute dintre toate, portofelele bitcoin mobile sunt folosite de majoritatea celor care tranzacționează sau folosesc moneda virtuală zi de zi. Cu acest portofel poți plăti la magazin sau poți face tranzacții cu alți utilizatori față în față, motiv pentru care un portofel BTC mobil este esențial. Acesta funcționează ca o aplicație pe telefonul mobil, indiferent dacă rulezi pe Android sau iOS, care este simplu de instalat și utilizat. Unele aplicații se folosesc și de funcția NFC a telefonului, astfel că nu ai altceva de făcut decât să apropii device-ul de reader pentru a face o plată.

Unele dintre cele mai populare portofele bitcoin mobile sunt Coinomi, Electrum, MyCelium, GreenAddress și, bineînțeles, cel mai popular dintre ele, Bitcoin Wallet, portofelul original.

Coinomi

Depozitează într-un mediu sigur bitcoins și alte 500 de criptomonede din blockchain. Cu Coinomi poți să ai încredere că monedele digitale pe care le deții sunt păstrate în siguranță, așa cum se întâmplă cu avuțiile virtuale a milioane de utilizatori.

Coinomi for Android → Coinomi for iOS →

Electrum

Prestând serviciul de stocare de bitcoins din 2011 încoace, Electrum este unul dintre cele mai populare portofele mobile de bitcoins din lume. Electrum este rapid, sigur și ușor de folosit. Astfel, este pe placul unei game variate de utilizatori.

Electrum (mutliple devices) →

MyCelium

MyCelium este portofelul mobil cel mai bine apreciat din Google Play, magazinul de aplicații pentru Android. Cei care tranzacționează cu bitcoins știu că un portofel mobil este mai bun decât orice serviciu de e-banking. Îți poți depozita în siguranță monedele virtuale, poți să administrezi mai multe conturi odată și poți să creezi backups și să tranzacționezi, totul cu MyCelium.

MyCelium for Android → MyCelium for iOS →

GreenAddress

Portofelul mobil GreenAddress se folosește de două coduri de acces, unul al tău, altul al platformei, pentru a-ți ține criptomonedele în siguranță. Poți seta limite de cheltuieli, limite de tranzacționare și alte norme care să te pună în controlul portofelului la orice oră din zi sau noapte. Cu ajutorul funcției de autentificare rapidă, poți verifica portofelul mobil oricând în modul “watch-only” fără să compromiți securitatea acestuia.

GreenBits for Android → GreenBits for iOS →

Orice tranzacție pe care o faci va necesita accesul la întregul registru blockchain. Portofelele virtuale profită de funcția SPV și lucrează doar cu mici sub-registre ale întregului blockchain, bazându-se pe noduri Bitcoin de încredere atunci când caută informațiile corecte pentru a efectua o tranzacție oarecare.

Deși este una dintre cele mai conveniente soluții de portofele bitcoin, acest portofel mobil este și cel mai ușor de spart atunci când vine vorba despre atacuri cibernetice. Îți poți chiar pierde complet controlul asupra sa dacă cineva reușește să îți acceseze telefonul mobil. Există nenumărate aplicații de portofele mobile pentru bitcoins, pe amândouă cele mai folosite sisteme de operare mobile, iOS și Android.

Portofele bitcoin pe web

Coinbase sau Circle sunt două dintre cele mai populare portofele web pentru bitcoins. Aceste portofele complet virtuale îți păstrează în siguranță codurile de acces pe un server dedicat acestor servicii. Serverul este mereu online și controlat de un sistem. Serviciile în acest sens sunt variate și oferă o gamă largă de opțiuni, unele dintre ele asigurând accesul spre coduri cu aplicații mobile sau desktop.

Unele dintre cele mai cunoscute portofele de tip web sunt Coinbase, Circle, Bitgo, BTCDirect, Anycoindirect sau Coinbase.

Coinbase

Pe scurt, Coinbase este una dintre cele mai sigure și apreciate locuri de pe internet în care îți poți ține criptomonedele și din care poți tranzacționa cu ele. Poți folosi portofelul pentru a cumpăra, vinde sau pur și simplu stoca bitcoins pe o perioadă nedeterminată de timp. Dacă vrei un nivel extra de securitate, îți poți păstra monedele într-un seif virtual.

Vizitează site-ul Coinbase
Citește recenzia noastră despre Coinbase

BTC Direct

Cei de la BTCDirect sunt de părere că este foarte important să îți păstrezi bitcoins într-un mediu sigur. Platforma te asistă în cumpărarea și vânzarea de bitcoins, însă cum îți manageriezi fondurile depinde doar de tine. Aceasta este frumusețea bitcoin: tu ești propria ta bancă!

Vizitează site-ul BTCDirect

Anycoindirect

Ușor, rapid și sigur, acestea sunt valorile de bază ale platformei și portofelului web Anycoindirect. Durează doar 5 minute să îți faci un wallet aici, după care poți începe să tranzacționezi în voie. Anycoinbase este o companie olandeză, țară renumită pentru serviciile bancare tradiționale și digitale de excepție.

Vizitează site-ul Anycoindirect

Ca și în cazul aplicațiilor mobile, e-portofelele (e-wallets) le permit utilizatorilor să acceseze fondurile de care dispun de oriunde dacă au un device conectat la internet. Dacă nu își fac treaba cum trebuie, organizațiile care îți țin aceste coduri pe serverele lor pot să le și acceseze destul de ușor, ajungând deci extrem de simplu la fondurile tale. De-a lungul vremii au existat cazuri în care companiile au închis fără notificare serviciile și au fugit cu codurile de acces ale clienților, care nu au mai primit niciodată acces spre banii lor virtuali. Atenție deci când vă alegeți furnizorul unor asemenea servicii delicate.

Portofele bitcoin hardware

De departe cele mai sigure portofele bitcoin pe care le poți avea sunt cele hardware. Față de portofelele de hârtie, cele hardware pot fi folosite în mod sigur și interactiv și sunt doar la îndemâna utilizatorului care efectiv deține calculatorul pe care sunt păstrate monedele virtuale. Dacă nu ai piesa de hardware necesară, nu ai acces la bitcoins. Aceste portofele hardware sunt imune în fața virușilor.

Unele portofele hardware au chiar și monitoare, care adaugă un nivel de securitate în plus, putând fi folosite pentru a verifica și reda informații importante din interiorul portofelului. De exemplu, un monitor poate fi folosit pentru a genera o frază de recuperare și să confirme cantitatea și adresa la care vrei să faci acest transfer. Atât timp cât investești într-un hardware autentic făcut de un producător de încredere și competent, fondurile tale vor fi pentru totdeauna păstrate într-un mediu impenetrabil.

Unele dintre cele mai cunoscute portofele hardware din lume sunt Ledger Nano S, Ledger Blue, TREZOR T, KeepKey, Digital Bitbox și Opendime

Ledger Nano S

Simplu și extrem de sigur. Ledger Nano S îți protejează criptomonedele cu ajutorul celui mai popular portofel hardware de monede virtuale de pe piață. Device-ul este construit în jurul unui chip de securitate, astfel că nivelul de protecție este indestructibil.

Cumpără un Ledger Nano S
Citește recenzia noastră despre Ledger Nano S

Ledger Blue

Securitate cu tehnologie touchscreen. Ledger Blue este un portofel hardware premium care oferă o experiență unică avansată utilizatorilor, grație interfeței cu capabilitate touchscreen. Aparatul este dotat cu un chip Secure Element și include toate opțiunile de securitate la care te aștepți de la un produs din gama Ledger.

Cumpără un Ledger Blue
Citește recenzia noastră despre Ledger Blue

TREZOR T

Cei de la TREZOR spun că sunt autorii celui mai sigur portofel hardware din lume. Cu modelul T al companiei, ai acces la noua generație de portofele hardware pentru criptomonede, special conceput pentru a fi seiful tău universal pentru tot ce înseamnă monede virtuale, nu doar bitcoins. Poți ține monedele simplu sau în sistem encriptat, dar și parolele și alte coduri digitale în deplină siguranță.

Cumpără un TREZOR T
Citește recenzia noastră despre TREZOR T

KeepKey

Unul dintre cele mai simple portofele hardware, KeepKey îți păstrează la sigur bitcoins, precum și orice altă monedă virtuală la care te-ai putea gândi. La orice oră din zi sau noapte, bunurile tale sunt ținute departe de mâinile hackerilor.

Cumpără un KeepKey
Citește recenzia noastră despre KeepKey

Digital Bitbox

Acesta este singurul portofel hardware făcut în Elveția, fapt ce ar trebui să fie destul pentru a te convinge să ai și tu unul. Designul este unul minimalist, însă acest lucru nu înseamnă că securitatea este mai slabă de cât la celelalte, ci din contră, specialiștii de la Digital Bitbox făcând din acest portofel hardware minimalist unul sigur și eficient.

Cumpără un Digital Bitbox
Citește recenzia noastră despre Digital Bitbox

Opendime

Iată și primul stick de credit bitcoins din lume Opendime este un stick USB de mici dimensiuni care îți permite să îți cheltui bitcoinii ca epe dolari. Poți să îl folosești de câte ori vrei. Poți să îl conectezi la orice device cu USB pentru a-ți verifica balanța. Îl poți debloca oricând pentru a putea face cumpărături online.

Cumpără un Opendime
Citește recenzia noastră despre Opendime

Portofele bitcoin crypto exchange

Aceste portofele de criptomonede sunt în general sigure, însă există hackuri care în trecut le-au penetrat și au lăsat mulți oameni fără banii virtuali. Acesta este un avantaj serios când vine vorba despre ele. Majoritatea tranzacțiilor de tip exchange sunt centralizate, astfel că îți păstrezi controlul asupra contului tău, fiind vorba doar de către parteneri de încredere. Când are loc o tranzacție pe rețea, acest lucru are loc automat, fără să trebuiască să știi cum se întâmplă de fapt sau să o asiști într-un fel.