Portofelul hardware de bitcoins Digital Bitbox: preț, recenzie completă, ghid de configurare și utilizare

Portofelul hardware este, alături de cel de hârtie, cel mai sigur mod în care îți poți depozita monedele virtuale. Da, și portofelele web sau cele mobile sunt sigure, însă nimic nu se compară cu un device doar al tău, la care doar tu ai acces și cunoști toate codurile de acces și frazele de recuperare. Îți dă o stare de liniște să ai aparatul în mână și să îl poți folosi după bunul plac. Dacă ești în căutarea unui portofel hardware de bitcoins, sau oricare altă monedă te interesează, în această recenzie îți prezentăm Digital Bitbox, un wallet ideal pentru începători și avansați, ușor de configurat și de folosit în fiecare zi. Ah, încă ceva: portofelul este făcut în Elveția. Asta așa, pentru cei care vor un device de calitate adevărată.

Despre Digital Bitbox

Digital Bitbox este portofelul hardware the bitcoins minimalist. Așa îl și descriu cei de la Shift Devices AG, firma elvețiană producătoare, pe site-ul oficial. Device-ul are un preț similar cu cel al lui Ledger Nano, adică 59 de euro. Orașul în care se produce acest portofel este Basel, modelul ieșind pe porțile companiei de aici de mai bine de un an. Ca în cazul achiziționării oricărui device de acest gen, și atunci când cumperi un Digital Bitbox este important să te asiguri că ai primit o cutie sigilată, în care nu și-a băgat mâinile niciun curios. Altfel, procesul de inițializare al configurării portofelului s-ar putea să te coste o grămadă de bani virtuali. În cutie vei găsi exact ceea ce te-ai aștepta, adică portofelul minimalist și un card MicroSD de 8GB.

Primii pași pentru configurarea lui Digital Bitbox

În cutie nu vei găsi niciun fel de instrucțiuni de utilizare, decât un link spre un site unde îți vor fi explicați toți pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a configura device-ul. Primul pas pe care trebuie să îl parcurgi este să descarci aplicația pentru desktop, în funcție de ce sistem de operare folosești, MacOS, Windows sau Linux. Când se termină de descărcat aplicația, instaleaz-o pe calculator.

Mai departe, conectează portofelul hardware Digital Bitbox la calculator prin introducerea acestuia într-un port USB. Fă acest lucru doar după ce introduci cardul MicroSD în device. Deschide aplicația și completează acolo unde ți se cere cu numele portofelului tău și parola. Imediat, aparatul îți va crea un portofel și îți va genera un backup pe cardul de memorie din interiorul său. Poți astfel să trimiți monede spre portofel folosind adrese din tabul RECEIVE al aplicației tale.

Ține minte parola pe care o adaugi la acest moment. Fără parolă, nu vei putea accesa banii virtuali din portofelul tău. Scrie parola pe o foaie de hârtie și pune-o într-un loc sigur și de care doar tu ști. Fără parolă, nu vei putea accesa nici portofelul tău Digital Bitbox, nici copia backup de pe cardul de memorie. După ce ai urmat toți acești pași, deconectează cardul MicroSD din portofel și pune-l bine. Dacă dai de necazuri, citește pe pagina oficială a celor de la Digital Bitbox despre cum poți folosi acest backup pentru a-ți recupera monedele digitale, în cază că pierzi portofelul sau că acesta îți este furat.

Măsuri de siguranță pe minimalistul Digital Bitbox

După ce introduci numele și parola portofelului de două ori, vei începe inițializarea care îți va crea primul portofel și mai multe adrese de trimitere sau primire de valută digitală. Poți să dai portofelului orice nume vrei, deoarece poți să modifici acest nume oricând după cum poftești. Procesul de inițializare configurează device-ul și crează și acel backup despre care am vorbit mai sus, pe care îl vei păstra pe cardul MicroSD. Acesta este unul dintre avantajele și poate cea mai importantă diferență între Bitbox și alte portofele hardware cum sunt cele de la Trezor sau Ledger.

De obicei, trebuie să treci printr-un proces care durează destul de mult și în care trebuie să notezi o frază de recuperare, pe care să o pui bine și să o scrii în dublu exemplar. În cazul lui Bitbox, totul se întâmplă pe un simplu card de memorie. Simplu și rapid! Toate schimburile de date între device și aplicația desktop sunt encriptate cu AES-256-CBC, pentru cunoscători. Deși cardurile ca cel care vine la pachet cu Bitbox pot ține până la 50 de ani, nu este o idee rea să îți mai cumperi unul separat și să faci un backup la backup. Niciodată nu poți fi prea sigur, nu?

Aplicația desktop Digital Bitbox

Aplicația pentru calculator este ușor de înțeles, iar platforma are o interfață prietenoasă cu o secțiune de setări relativ simplă. Aici, poți să îți manageriezi backup-urile, poți crea un nou portofel, îți poți schimba parola, poți reseta portofelul, poți activa autentificarea în doi pași cu o aplicație mobilă sau poți conecta platforma pe mobil. Platforma, dintr-un motiv sau altul, are un random number generator, adică poate produce un număr la întâmplare dacă ai nevoie de așa ceva.

Mai mult, poți testa lumina LED din device pentru a te asigura că acesta este complet funcțional. Acest LED este folosit în timpul autentificării în doi pași, astfel că utilizatorii trebuie să numere de câte ori se aprinde becul pentru a se autentifica și a elibera o tranzacție, de exemplu. Butonul device-ului este amplasat chiar lângă becul LED. Îl vei folosi pentru a semna tranzacțiile pe care le efectuezi cu Digital Bitbox. Pentru a confirma o tranzacție, nu trebuie decât să apeși pe butonul touch pentru a aproba procesul. De asemenea, o simplă atingere a acestui buton va întrerupe imediat orice tranzacție.

O altă caracteristică pe care o vei găsi în setări este cea a conceptului de Identitate Plauzibilă prin folosirea de portofele ascunse. Utilizatorul Bitbox poate crea un asemenea portofel care are o a doua parolă și folosește sistemele operative Tor și Talis pentru extra protecție. Mai mult, există un serviciu multisig al portofelului care permite utilizatorilor să creeze un nivel în plus de protecție prin adăugarea de mai multe semnături de la mai multe persoane. Doar dacă toate persoanele semnează pentru o tranzacție, atunci aceasta va și avea loc. Dacă o persoană lipsește sau nu semnează, tranzacția nu va fi procesată.

Recenzia noastră despre portofelul hardware Digital Bitbox

Pentru prețul la care este vândut, nu poți spune decât că Bitbox este un portofel hardware decent și care vine cu câteva caracteristici decente în ceea ce privește siguranța. Faptul că întregul portofel poate fi salvat și pus într-un backup pe un card de memorie este un lucru ieșit din comun, diferit de orice alt model de pe piață. Însă poate cel mai important neajuns al lui Bitbox este că, cel puțin la ora redactării acestei recenzii, nu suportă decât două criptomonede, bitcoin și ethereum. La partea de ethereum, aici poți să stochezi pe device și tokens ERC20 compatibile cu blockchain-ul Ethereum.

Tot la capitolul neajunsuri este important de menționat că butonul touch poate fi câteodată greu de apăsat. De asemenea, faptul că un cablu USB lipsește din pachet ar putea fi o problemă dacă folosești un desktop PC, nu un laptop, pentru că va trebui să introduci device-ul tocmai în spatele unității centrale de fiecare dată când vrei să îl folosești.

Per total însă, ne-a plăcut acest portofel minimalist. Dacă va continua să își extindă aria de criptomonede acceptate, are toate șansele să devină unul dintre device-urile de top ale industriei. Acest neajuns probabil că va fi factorul decisiv pentru majoritatea celor care vor decide împotriva achiziționării portofelului. În afară de acest aspect, interfața este una ușor de înțeles, iar forma minimalistă a produsului chiar îți demonstrează că intimitatea și securitatea sunt prioritare pentru compania producătoare din Elveția.