Portofelul hardware de bitcoins KeepKey: recenzie completă, ghid de configurare, preț, avantaje și dezavantaje

Portofelele hardware, la fel ca și critpomonedele din acestea, îți pot provoca emoții puternice dacă ești proprietarul lor. Dacă ai asemenea bunuri în proprietate, va trebui să ai grijă de ele fără doar și poate. Sunt responsabilitatea ta, iar dacă le pierzi, doar tu ești cel care le mai poate recupera sau nu. Dacă în primă fază te-ai gândit să îți cumperi un portofel hardware Ledger, probabil că vei rămâne cu acest brand pentru totdeauna. De asemenea, poate te-ai gândit și ai decis să îți cumperi un Trezor, fapt pentru care probabil că vei rămâne fan Trezor pe viață. KeepKey, care completează trio-ul din topul companiilor producătoare de portofele hardware, este la fel de potentă ca și surorile ei mai mari, deși nu la fel de populară.

Despre KeepKey

La 129 de dolari bucata, prețul pentru un KeepKey este ușor mai mare decât cel pentru un Ledger Nano sau Trezor One, dar mai mic decât modelul premium de la cel din urmă, adică modelul T. KeepKey este acum propreitatea celor de la Shapeshift, care au cumpărat anul trecut compania-mamă, fapt ce le-a permis utilizatorilor să tranzacționeze monede fără să-și expună codurile de acces pe internet. KeepKey promite securitate la nivel bancar, dar și un sistem ușor de folosire pe care și o bunică l-ar putea utiliza să își protejeze averea în bitcoins.

Design-ul KeepKey

E uimitor cât de mult contează aspectul atunci când cumpărăm un nou produs. Chiar dacă ești conștient că nu e cea mai bună idee să îți etalezi acest portofel hardware în fața amicilor, și că cel mai bine ar fi să îl ții departe de ochii oricui, tot nu poți trece cu vederea modul în care arată. Frumusețea este în ochii celui care se uită, cum spune proverbul. Mulți spun că KeepKey este mult mai arătos decât modelele celor de la Trezor sau Ledger, însă până la urmă gusturile nu se discută, așa că poate pentru tine nu va fi la fel.

Variante disponibile

Odată ce intri pe site-ul KeepKey, cel oficial, bineînțeles, vei găsi două produse disponibile din care poți să alegi. Prima variantă este un KeepKey simplu, pentru fiecare dintre noi. A doua variantă este cea cu o cutie de 50 de device-uri, care are un preț de 6.500 de dolari americani. Acest bundle este ideal pentru traderul îngrijorat pentru securitatea monedelor sale și ale angajaților săi, dar și pentru cei care, din motive doar de ei știute, doresc să își păstreze anumite monede în seifuri diferite. Faptul că aparatul este confecționat din plastic nu îi scade din aspect, acesta arătând aproape luxos.

Cum să configurezi KeepKey

Pentru a începe configurarea device-ului tău, mai întâi asigură-te că ai toate componentele din cutia în care a venit acesta la ușa ta la îndemână. Vei avea nevoie de device-ul în sine, de cablul USB, de un computer cu Windows, Mac sau Linux, de ultima versiune de Google Chrome, de aplicația KeepKey Client pe care o găsești în Google Chrome Store și de foaia ta cu cele 12 cuvinte ale frazei de recuperare (și un pix pentru a nota cuvintele).

Primul pas este să descarci aplicația KeepKey Client din Google Chrome web store. Odată ce faci asta, deschide aplicația și apasă pe INITALIZE KEEPKEY. Mai departe, va trebui să adaugi un nume sau label pentru portofelul tău. Vei putea schimba acest label mai târziu. Pasul următor constă în alegerea unui cod PIN de 1-9 cifre, lungimea de 6 cifre fiind cea recomandată.

Vei vedea un număr la întâmplare pe ecranul device-ului tău. Pe acesta, găsește cifra pe care vrei să o alegi și mai apoi apasă pe pătrățelul corespunzător locației sale. Odată ce îți alegi codul PIN dorit, apasă pe CHOOSE PIN și finalizează operațiunea. Va trebui aici să reintroduci codul PIN tocmai ales pentru a confirma totul.

Urmează notarea cu atenție a frazei de recuperare. Va trebui să notezi pe foaia specială fiecare cuvânt, în ordinea în care acestea apar pe ecranul device-ului tău. Această frază de 12 cuvinte este o reprezentare mnemonică a codurilor tale private și îți pot salva banii virtuali dacă îți pierzi device-ul KeepKey sau dacă acesta îți este sustras. Asigură-te că ai scris fiecare cuvânt corect. Vei vedea doar o singură dată această frază, așa că este extrem de important să o notezi literă cu literă corect, în ordinea în care apar pe ecran. Ai răbdare și verifică totul de trei ori.

Odată ce ai terminat de notat cuvintele, apasă butonul de confirmare că ai terminat de notat fraza de recuperare pe foaia pe care ai găsit-o în cutia produsului. Gata, ai terminat cu succes configurarea device-ului tău.

Cum să îți păstrezi banii și portofelul hardware KeepKey în siguranță

Cei de la KeepKey oferă, pe site-ul lor oficial, câteva sfaturi despre cum să ai grijă cât mai bine de portofelul tău hardware. În primul rând, sub nicio formă nu ar trebui să divulgi fraza ta de recuperare nimănui, indiferent de cine ar fi acea persoană. Ține foaia cu fraza de recuperare într-un loc în care este ferită de hoți. Nu scrie niciodată fraza ta de recuperare pe calculator sau telefon. Nu îi fă poze pe care să le ții mai apoi pe telefon, calculator sau tabletă. Nu trimite fraza prin email sau mesaje SMS nimănui, pentru nimic în lume.

Păstrează foaia cu fraza de recuperare într-un loc ferit de dezastre naturale și pe care îl poți accesa cu ușurință la nevoie. De fiecare dată când inițiezi o tranzacție, folosește adrese noi. Astfel, vei beneficia de cel mai înalt nivel de securitate și intimitate. Alege un cod PIN unic și pe care îl poți memora cu ușurință, care să nu fie evident și care să nu semene cu codurile PIN pe care le folosești deja.

Părerea noastră despre portofelul hardware de bitcoins KeepKey

Avantaje, dar și dezavantaje, pe toate le-am găsit la KeepKey, așa cum e normal în cazul oricărui produs de tip gadget, mai ales unul care are o funcție atât de importantă cum e păstrarea în siguranță a averii tale digitale. Ne-a plăcut aspectul modern și simplu al device-ului, dar și duritatea cablului USB și a aparatului în sine. La capitolul software, aplicațiile sunt ușor de folosit, chiar intuitive, așa că nici dacă ești începător nu vei avea probleme aici.

Și totuși, se poate compara acest device cu un Ledger sau un Trezor. Da, însă are și câteva minusuri care îl trag în jos spre coada clasamentului. De exemplu, la capitolul monede acceptate, KeepKey se chinuie să țină pasul și, deși oferă suport pentru bitcoin, bitcoin cash, ethereum și litecoin, dar și pentru alte tokenuri ERC 20 în variantă beta, mai are mult până departe.

Cel mai mare dezavantaj al acestui device este numărul mic de monede care poate fi păstrat în portofel. În timp ce liderii pieței se străduiesc să ofere posibilități de depozitare a monedelor Monero, de exemplu, KeepKey este încă departe de acest pas important. Ar fi grozav ca acest device să poată suporta EOS, Cardano, Zencash, precum și Ripple, de exemplu. E ciudat că poți folosi Namecoin, a 295-a monedă a lumii după valoarea de piață, dar că ai la dispoziție doar 6 din primele 20 de monede de pe glob.

Dacă vrei însă să folosești acest portofel pentru monedele pe care le acceptă, atunci nu există niciun motiv împotriva acestui lucru. Însă nu, acest device nu este indicat pentru bunici, de exemplu, pentru că nu este chiar atât de ușor de setat și întreținut. Lăsând gluma la o parte, până la urmă este decizia ta dacă vei achiziționa sau nu un KeepKey. Ai toate datele la îndemână, așa că nu îți rămâne decât să gândești problema și să iei decizia corectă pentru tine.