Portofel hardware de bitcoins Ledger Nano S, recenzie, preț, mod de utilizare, ghidul complet pentru începători și avansați

Când începi să tranzacționezi serios cu critpomonede, cel mai indicat ar fi să ai mereu grijă de siguranța monedelor tale digitale. De multe ori, pentru că vrei să le ai la îndemână, vei alege să ți le păstrezi într-un portofel web sau unul mobil. Dacă tranzacționezi cu sume importante sau deții bitcoins în cifre mari, cel mai bine ar fi să îți cumperi un portofel hardware cum este Ledger Nano S. Înainte de a intra în subiect, trebuie să îți spunem pentru cine se pretează cel mai bine acest portofel. Ledger Nano S este indicat mai ales celor care caută cea mai ieftină simplă soluție pentru a-și păstra criptomonedele în siguranță. De asemenea, portofelul este indicat și investitorilor care au în plan să tranzacționeze cu mai multe tipuri de monede digitale.

Ce este un portofel hardware

Portofelele hardware sunt device-uri offline care oferă un nivel sporit de siguranță. Îți păstrează criptomonedele în offline și deci departe de hackeri. Această piesă de hardware este ca un cont bancar. Un portofel mobil, pe care îl instalezi pe telefon, este mai mult ca un portofel în care îți păstrezi bancnotele cash. Un portofel hardware este indicat pentru sume mari de criptomonede. Ca investitor de criptomonede, ești direct responsabil de cum îți ai grijă de fonduri. Dacă vrei să faci asta în cel mai indicat mod posibil, atunci un device precum Ledger Nano S este una dintre soluțiile cele mai simple și mai ieftine.

Despre Ledger, firma din spatele Nano S

Ledger este o companie care creează produse hardware pentru bitcoin încă din 2014. Până acum, compania a primit fonduri de peste 85 de milioane de dolari de la investitori de top în domeniul criptomonedelor. În luna ianuarie a anului 2018, compania a strâns fonduri în valoare de 75 de milioane de dolari.

Prețul Ledger Nano S

Modelul Ledger Nano S de portofel hardware are un preț de 79 de euro, adică în jur de 98 de dolari americani. Acest preț include și transportul spre aproape orice țară din lume. Vei găsi constant oferte speciale pe site-ul oficial pentru portofel. Prețul lui Ledger Nano S este cel mai mic dintre toate portofelele hardware care dispun de ecrane. Orice ai face, nu cumpăra portofelul virtual de pe eBay sau alte site-uri de acest gen. Cumpără doar de pe magazinul oficial Ledger de pe Amazon.

Cum arată portofelul hardware Ledger Nano S

Având ecran, Ledger Nano S poate fi utilizat chiar și pe un calculator virusat, de exemplu. În cutie, vei găsi dispozitivul în sine, un cablu micro-USB, un tag pentru a putea purta portofelul la gât, un breloc și o foaie pentru a-ți nota date importante de autentificare.

Modelul Nano S de la Ledger are două butoane fizice care adaugă un plus de securitate monedelor tale. Pentru a confirma o plată, va trebui să apeși fizic amândouă butoanele în același timp. Astfel, niciun hacker nu va putea intra pe device-ul tău și confirma o plată în locul tău. Device-ul îți va cere să îți creezi un cod PIN în timpul configurării inițiale. Codul PIN te va ajuta să nu îți pierzi bitcoins în caz că pierzi aparatul. Cel care îți va găsi portofelul hardware nu va putea să trimită bitcoins de pe el pentru că nu va cunoaște codul PIN. Dacă adaugă codul PIN greșit de trei ori, portofelul se anulează complet.

Ai grijă și la modul în care arată cutia înainte de a o desface. Aceasta vine cu un ambalaj special anti-efracție. Dacă ți se pare că acesta a fost afectat în orice mod, trebuie să anunți reprezentanții Ledger imediat și să ceri schimbarea device-ului.

Capacitate de stocare și backups

Scopul principal al unui portofel offline este să îți țină în afara internetului codurile de acces. Bitcoin și restul criptomonedelor de pe un computer pot fi ținte facile pentru hackers, mai ales dacă folosești Windows ca sistem de operare. Dacă folosești un portofel hardware, care îți păstrează monedele în mediul offline, atunci monedele tale sunt păstrate în afara internetului și deci departe de mâinile hackerilor. Modelul Nano S îți permite să faci un backup al portofelului tău prin completarea unei fraze de 24 de cuvinte. Vei găsi în cutie hârtia pe care să adaugi aceste cuvinte.

Poți folosi această frază pentru a-ți recreea portofelul hardware, dacă device-ul tău Nano S este pierdut, distrus sau furat. Pentru utilizatorii care au o problemă cu încrederea, poți să îți ții codurile de acces pe o foaie din oțel inoxidabil cum este Billfodl. Acest material este rezistent și la foc, dar și la apă, așa că îți poți păstra copia de rezervă a portofelului tău într-un format aproape indestructibil.

Cum să îți setezi noul Ledger Nano S

Să îți configurezi noul portofel hardware Ledger Nano S este destul de ușor. Mai întâi, introdu portofelul într-un port USB din calculator pentru a-l porni. Va trebui să dispui de un cablu micro-USB. Vei fi rugat să creezi un cod PIN din patru cifre folosind ecranul device-ului. Poți alege numerele, mai mici sau mai mari, folosind butoanele acestuia. Odată ce ai ajuns la numărul dorit, apasă amândouă butoanele în același timp pentru a confirma și pentru a trece la următorul număr. La final vei repeta procedura pentru a confirma întreg codul PIN.

După ce alegi codul PIN, va trebui să îți notezi fraza din 24 de cuvinte care te poate ajuta să îți recuperezi informația de pe device-ul tău Ledger. Cuvintele vor apărea unul după altul pe ecran, iar tot ce ai de făcut după ce ai notat unul este să apeși pe butonul din dreapta pentru ca următorul să apară și tot așa, până la final. În cutie vei găsi o bucată de hârtie pe care vei putea să notezi aceste cuvinte. Nano S te va ruga mai apoi să confirmi că ai notat bine cuvintele prin adăugarea a două cuvinte la întâmplare de pe foaie. Dacă îți cere cuvântul al zecelea, caută acel cuvânt și apasă simultan pe ambele butoane când îl găsești. Asigură-te că îți notezi cuvintele pe două foi pe care să le păstrezi în două locuri diferite.

Aplicația Ledger pentru desktop

Va trebui să instalezi o aplicație denumită Ledger Manager app pentru a putea interacționa cu al tău Ledger Nano S de pe calculator. Aplicația îți va permite să instalezi programe speciale pe Ledger Nano S în funcție de monedele virtuale cu care vei tranzacționa. Va trebui să instalezi una dintre cele trei aplicații de bază, în funcție de monedele pe care le folosești, Bitcoin, Ethereum sau Ripple.

Dacă vrei să primești bitcoins pe Ledger Nano S, deschizi în primul rând aplicația dedicată. Pe ecranul device-ului tău fă scroll până când dai de butonul cu B de la Bitcoin. Odată ce vei face asta, vei vedea o interfață a portofelului în aplicația Ledger Bitcoin. Gata, poți tranzacționa cu bitcoins direct în portofelul tău hardware.

Importanța ecranunlui de pe Ledger Nano S

Ecranul device-ului tău este important din mai multe puncte de vedere. Când îți setezi portofelul, acesta îți va genera o frază de recuperare a datelor. Această frază este de fapt un backup complet al portofelului tău, cu tot ce conține el. În cazul unui portofel clasic de bitcoins, cum ar fi un portofel mobil, fraza de recuperare apare pe ecranul telefonului. În majoritatea cazurilor însă, telefonul nu este un device destul de sigur.

Cât timp telefonul tău este conectat la internet, există posibilitatea ca cineva să îți acceseze telefonul și să îți fure bitcoins sau chiar fraza de recuperare. Când folosești un portofel hardware cum este Nano S, fraza de recuperare este generată în mediul offline și afișată pe display-ul de pe aparat, fapt care te asigură că fraza nu a apărut niciunde pe un device conectat la internet.

Totodată, ecranul este văzut ca un nivel în plus de securitate pentru că te ajută să confirmi cu ușurință plățile pe care vrei să le trimiți, la valoarea corectă și spre adresa corectă. Ecranul de pe Nano S poate fi folosit chiar și pe un computer infectat cu viruși, pentru că funcționalitatea acestuia nu va fi în niciun fel perturbată.

Părerea noastră despre portofelul hardware de bitcoins Ledger Nano S

Fără doar și poate, Ledger Nano S este unul dintre cele mai reușite produse ale industriei de portofele offline de până acum. Prețul extrem de mic, pașii simpli pe care trebuie să îi urmezi la configurarea inițială și securitatea pe care ți-o oferă acest device îl transformă într-un aparat pe care e musai să îl ai dacă ești un investitor de monede digitale serios. De asemenea, pentru că poți tranzacționa cu atât de multe monede prin Nano S, acest lucru te va ajuta să îți păstrezi orice monedă ai avea într-un mediu offline ferit de mâinile hoților.

Desigur, există și un dezavantaj al acestui device. Acesta este faptul că un aparat așa de mic precum Nano S este ușor de pierdut sau poate chiar fi sustras dacă nu ești atent. Însă un lucru bun la acest capitol este că device-ul vine cu o frază de recuperare care, pe lângă că este generată offline și deci nu poate fi accesată de pe internet, poate sta la dispoziția ta în mai multe locuri deodată. Tot ce ai de făcut este să repeți fraza în aplicația ta de pe calculator și ai acces imediat la portofelul tău, chiar dacă acesta a dispărut din punct de vedere fizic.