Prețul bitcoin (Bitcoin price & value): cum se calculează, importanța pentru investitori, cum se urmărește

De-a lungul timpului, așa cum se întâmplă în cazul oricărei monede, și cea a bitcoinului a variat, urcând și scăzând în funcție de anumiți factori externi. Încă de la început, bitcoin a luat lumea digitală și fizică prin surprindere, câștigând popularitate rapid și schimbând pentru totdeauna cursul istoriei. Ca să înțelegem prețul acestei criptomonede și cum se calculează acesta, trebuie să începem cu o scurtă lecție de istorie.

Începuturile prețului bitcoin

Bitcoin a apăut pracitc în 2009, însă pentru că nimeni nu a tranzacționat în acel an cu moneda virtuală, valoarea creației lui Satoshi Nakamoto a fost zero. La acea vreme, Satoshi, despre care nu se știe nici astăzi dacă a fost o persoană sau un grup de persoane, a trimis 10 bitcoins unui amic în acel an, pentru a verifica dacă procesul de tranzacție funcționează.

În primul an de viață adevărat, adică în 2010, cea mai mare valoare a unui bitcoin a fost mult sub un dolar american. Maximul atins a fost de 39 de cenți. De atunci însă, bitcoin a crescut până la o valoare totală maximă de 17.900 de dolari per bucată. În momentul în care a fost redactată această pagină, criptomoneda este evaluată la 6.300 de dolari. De asemenea, în ultima parte a anului 2018, pe piață existau 17.260.000 de bitcoins, care valorau un total de $108.832.087.464 de dolari americani.

Creșterea valorii bitcoin – Închiderea Silk Road

Printre factorii care au contribuit la creșterea crizei economice, mai ales în faza 2012-2013 a crizei din Cipru, s-a numărat și creșterea interesului pentru criptomoneda virtuală. Astfel, de la o valoare nominală de doar câțiva cenți, bitcoin a ajuns să ridice probleme băncilor mondiale. Până în 2013, majoritatea piețelor care conțineau bitcoins se aflau doar în America. În timp ce valoarea totală a pieței de bitcoins s-a apropiat de un miliard de dolari, unii comentatori au spus că bitcoin este o bulă. În aprilie 2013, prețul pentru un bitcoin s-a depreciat de la 266 la 50 de dolari, după care a reurcat la 100 de dolari.

Pe 1 octombrie, prețul bitcoin era de 140 de dolari per unitate. Pe 2 octombrie, FBI a pus mâna pe Silk Road, cel mai mare site de pe dark web, unde se vindeau droguri, arme, muniție și alte obiecte ilegale, majoritatea tranzacțiilor fiind realizate prin bitcoin. Din cauza popularității de care s-a bucurat în presă, bitcoin a ajuns de la 200 de dolari la 900 pe 18 noiembrie. Pe 28 noiembrie 2013, bitcoin trecea prima dată de valoare de 1000 de dolari.

Prețul actual al bitcoin și importanța sa

Dacă în luna decembrie a anului 2017, prețul unui bitcoin a ajuns la valoarea maximă absolută înregistrată până acum, de aproape 20.000 de dolari, la momentul actual bitcoin înregistrează o valoare de 6000-6500 de dolari per unitate. În septembrie, criptomoneda s-a depreciat cu aproape 1000 de dolari în doar 24 de ore. Căderea a venit după cel mai slab an din istoria monedei virtuale, după ce a terminat anul 2017 la valoarea cea mai mare din istorie.

Etherium, bitcoin cash și alte criptomonede mari au fost de asemenea lovite de criza de depreciere. Așa cum este și normal, bitcoin este o monedă virtuală și deci impredictibilă. De ce vorbim însă despre prețul bitcoin? Pentru că, la fel ca și orice altă monedă, și bitcoin poate fi folosit pentru tranzacții și deci investiții.

Există mai multe metode prin care poți investi în bitcoins. Poți cumpăra monedele direct de pe platforme precum Coinbase. Investitorii acreditați pot investi în vehicule financiare cum este Bitcoin Investment Trust, care monitorizează constant prețul bitcoin.

Mai nou, investitorii pot cumpăra sau vinde monede virtuale în viitor, conform cu un contract care conține o dată specifică la care să aibă loc tranzacția. De asemenea, poți cumpăra și fonduri de investiții bitcoin. Dacă te apuci de investitul în bitcoins, fă-o cu grijă și cu o calculare și asumare a riscurilor care revin unei asemenea investiții.

Meta Description: Încă de la început, prețul și valoarea bitcoin a luat lumea digitală și fizică prin surprindere, câștigând popularitate rapid și schimbând pentru totdeauna cursul istoriei. Există mai multe metode prin care poți investi în bitcoins.