Taxe pe tranzacții în lumea bitcoins

De obicei, vei auzi că, cu ajutorul bitcoins, poți trimite bani între două locații de pe pământ pe gratis. Chiar dacă acest lucru este corect în unele situații, câteodată se aplică o taxă pe tranzacție. Această taxă, când se cere, este de obicei în valoare de câțiva dolari. Taxa merge de obicei spre mineri pentru a-i motiva să își continue treaba, fapt ce în schimb ține rețeaua Bitcoin (BTC) securizată.

Taxele pe tranzacții și în afara lor

Minerii primesc deja câte 12,5 BTC pentru fiecare block minat, însă răsplata se înjumătățește la fiecare 4 ani. Odată cu diminuarea acestei răsplate automate, planul este ca taxa pe tranzacție să o înlocuiască într-un final. Dar ce decide când trebuie să plătești sau nu, și cine sau ce decide suma pe care o ai de achitat atunci când tranzacționezi bitcoins.

Ca orice altceva din rețeaua Bitcoin, structura taxei este construită direct în regulile de rețea, care sunt definite ca dorințe ale utilizatorilor de referință. Când vrei să trimiți monede prin Bitcoin Core (program care decide care block-uri din blockchain conține tranzacții valide), actualul utilizator de referință, vei avea de trecut prin niște pași importanții.

Pașii unei tranzacții de bitcoins

Primul pas este să alegi ce monede vei cheltui. Clientul trebuie să decidă care din monedele tale le va folosi pentru a plăti o anumită sumă. De fiecare dată când primești o plată, aceasta merge spre portofelul tău virtual și stă acolo până o folosești la rândul tău pentru a face plățile tale. Dacă primești o plată de 2 BTC și una de 3 BTC, vei avea două sume distincte în portofel, nu una de 5 BTC pentru că tranzacțiile rămân individuale pentru totdeauna.

De-a lungul timpului, vei dobândi o colecție de sume diferite în portofel, utilizatorul trebuind să decidă din care să tragă suma necesară pentru plata pe care vrei să o faci. Aceste sume sunt cunoscute ca intrări ale noii tranzacții, iar sumele pe care le trimiți sunt ieșiri.

Al doilea pas spre o tranzacție bitcoin reușită este să plătești prioritar cu monede vechi sau de valoare mare. Dacă monedele pe care le folosești pentru plăți sunt prea mici sau prea noi, atunci tranzacția ta nu se va califica drept una gratuită. Fiecare tranzacție are o prioritate, determinată de vârstă, mărime și număr de intrări.

Al treilea pas este să ții cont de taxa per kilobyte. Utilizatorul final va verifica mărimea tranzacției în bytes. Mărimea aceasta, care se calculează după o anumită formulă, depinde de numărul de intrări și ieșiri. Dacă mărimea este mai mare de 10.000 de bytes și prin pasul precedent se stabilește că tranzacția are prioritate destul de mare pentru a fi gratuită, atunci aceasta va fi gratuită. Dacă nu, vei avea de achitat o taxă care se calculează per 1.000 de bytes.

Exemplu de taxă de tranzacție bitcoin

Să pretindem că ai doar două ieșiri în portofelul tău virtual, în valoare de 1 XBT și respectiv 2 XBT. Vrei să cumperi ceva cu 2,999 XBT. Codul de selectare a monedelor nu are nicio opțiune. Trebuie să selecteze amândouă monedele ca să poată face un total destul de mare pentru toată tranzacția. Asta înseamnă că tranzacția ta te va costa 0,0001 XBT, pentru că vei activa taxa pentru restul de 0,001 XBT rămas în urma plății. Astfel, tranzacția ta va eșua pentru că suma pe care o trimiți și taxa de tranzacție sunt mai mari decât suma pe care o ai în portofel.

Pe scurt, acest exemplu ne arată că e imposibil să cheltuim 2,999 XBT chiar dacă avem 3 XBT în portofel. Poți trimite toți cei 3 XBT către vânzător fără taxă (dacă ieșirile tale sunt destul de vechi pentru a respecta regulile rețelei) însă unii vendori vor dori să le trimiți exact suma pe care ți-au specificat-o.

Care sunt regulile generale ale taxelor pe tranzacții cu bitcoins

  • fiecare taxă este estimativă și poate varia în funcție de cât de repede vrei să obții prima confirmare că a avut loc tranzacția;
  • taxa de tranzacție pe care o plătești va afecta doar timpul de așteptare pentru prima confirmare pe care o vei primi că tranzacția a avut loc;
  • când realizezi o tranzacție bitcoin, receptorii vor avea nevoie de 2 până la 6 confirmări pentru a considera tranzacția validă;
  • odată ce tranzacția ta a fost atașată unui block și a obținut deci prima confirmare, va trebui să aștepți în jur de 10 minute pentru fiecare confirmare adițională;
  • după prima confirmare, timpii de așteptare pentru restul confirmărilor nu mai au nicio legătură cu taxa pe care ai plătit-o.